Woning toevoegen
Uw zoekresultaten

Huisafval en grof vuil in Frankrijk

Geplaatst door James Mansfield on 25 mei 2017
| 1

recycling bak in frankrijk, pourbells jaune

In de meeste dorpen op het Franse platteland wordt het vuinis een keer per week opgehaald. Je kunt de vuilnis aan de weg zetten, bijvoorbeeld aan de oprijlaan van je woning of aan het begin van de weg naar je woning. Het kan ook zijn dat je de vuilnis naar een verzamelpunt moet brengen, de zogenaam poubelles. De poubelles staan op strategische plekken rondom het dorp. Je moet het vuilnis natuurlijk niet te vroeg bij de weg zetten omdat het anders ongedierte aantrekt. Het ophalen van de vuilnis wordt gewoonlijk via een gemeentelijke belasting in rekening gebracht.

In Franse dorpen staan ook vaak recycling bakken, bijvoorbeeld voor glas en plastic. Je vindt ze ook wel bij supermarkten. Op de parkeerplaats van een Franse supermarkt vind je daarnaast ook vaak een afvalscheidingsbak voor oud papier en gebruikte kleding.

Tuinafval kun je meestal zelf verbranden, als je tenminste geen overlast veroorzaakt. Als de buren dichtbij wonen is het handig om eerst even toestemming te vragen. Op het platteland mag je in de zomer vaak geen vuurtje stoken. In verband met de droogte is het te gevaarlijk. Er kunnen maar zo een paar vonken overslaan en voordat je het weet heb je een grote brand. Ga naar het gemeentehuis voor de lokale regelgeving.

Grofvuil kan worden afgegeven bij de lokale afvalinzameling (déchetterie). Deze is meestal een paar ochtenden per week open. Bij de ingang van een déchetterie hangt meestal een lijst moet toegestane voorwerpen. Je komt bij een déchetterie ook wel handelaren tegen die geinteresseerd zijn in grofvuil. Gevaarlijk afval kun je hier niet kwijt. Vraag op het gemeentehuis wat je moet doen met chemisch afval als printerpatronen of chemicaliën. Medicijnen die je niet meer gebruikt, of die over de geldigheidsdatum zijn, kun je inleveren bij de lokale apotheek

One thought on “Huisafval en grof vuil in Frankrijk

  • fred van der valk
    op 7 juni 2017

    Tuinafval moet ook naar de déchetterie. Als je het zelf verbrandt, riskeer je een onmiddelijke boete (ik hoorde zelfs tot 300 €) als je buren minder dan 200 m van je af wonen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden