Een Nederlandse of Franse aannemer ?

by Jos Deuling on 25 oktober 2009

Post image for Een Nederlandse of Franse aannemer ?

Buitenlanders hebben vaak een romantisch beeld van het renoveren van een oude woning of boerderij in Frankrijk. Franse verkopers spelen hier handig op in. In afgelegen gebieden bieden ze bijvoorbeeld renovatieobjecten te koop aan waarbij men er op voorhand vanuit gaat dat alleen buitenlanders interesse zullen tonen. Zelf kopen ze veel liever een nieuwbouwwoning. Met dit gegeven moet je rekening houden bij de verkoop van je eigen gerenoveerde woning. De kopersmarkt bestaat voornamelijk uit buitenlanders.

Voor een complete renovatie van de woning zul je een aannemer moeten inhuren. Het schuren en schilderen van kozijnen en deuren, het slopen van een muurtje of het aftimmeren van een extra slaapkamer kan (bijna) iedereen zelf. Het vernieuwen van de elektriciteit, een nieuwe badkamer of het stuccen van de muren in je woonkamer kun je beter overlaten aan een vakman. Dat brengt wel extra kosten met zich mee.

Als de complete woning gerenoveerd moet worden dan kun je overwegen om een aannemer uit Nederland in te huren. Dat communiceert wat makkelijker. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in zee gaan met een lokale Franse aannemer. Daar is niets op tegen en heeft ook zo zijn voordelen.

7 voordelen :

 1. Werkgelegenheid
  Vanuit het oogpunt van werkgelegenheid zal de lokale bevolking het waarderen als je een lokale aannemer inhuurt voor de klus. Vaak is het ook zo dat als je de vaklui wat langer kent dat ze dan bereid zijn om ook eens een keer op een zaterdag te komen werken of eens een keer een klusje tussendoor willen doen.
 2. Bouwstijl en Bouwmaterialen
  Lokale aannemers zijn bekend met de lokale bouwstijl en bouwmaterialen. Niet onbelangrijk als je de woning zo authentiek mogelijk wil laten restaureren en materialen wil gebruiken die geschikt zijn voor de regio.
 3. Vergunningen
  Ze kunnen de benodigde vergunningen voor je regelen. Het is wel raadzaam om dit goed in de gaten te houden omdat je zelf aansprakelijk bent. Het is een kleine moeite om vooraf op het gemeentehuis na te vragen of alle vergunningen verleend zijn.
 4. Garantie
  Officieel geregistreerde schilders, elektriciens, loodgieters, timmerlui of metselaars zijn wettelijk verplicht garantie te geven op hun werk : 10 jaar garantie op de constructie (muren, daken en badkamers bv.), 2 jaar garantie op de afwerking en 1 jaar garantie voor kleinere mankementen die direct na oplevering aan het licht komen. Deze wettelijk verplichte garantie is waarschijnlijk ook de reden dat een Franse vakman geen werk oppakt dat buiten zijn vakgebied ligt. Het risico is te groot.
 5. Subsidies
  Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren door officieel geregistreerde vaklui.
 6. Renovatiekosten aftrekken van de Winstbelasting
  Als je de gerenoveerde woning na verloop van tijd weer verkoopt dan moet je een deel van de winst afdragen aan de belasting. De renovatiekosten kun je echter weer aftrekken als het werk is uitgevoerd door geregistreerde bouwbedrijven. Bewaar dus de fakturen en laat het werk niet zwart uitvoeren.
 7. Wettelijke aansprakelijkheid bij ongelukken
  Als je het werk laat uitvoeren door niet geregistreerde vaklui dan ben je in Frankrijk voor 100% aansprakelijk voor ongelukken op de bouwplaats.

Bovenstaand overzicht is natuurlijk niet uitputtend. Zijn er wellicht nog andere voordelen ? Of juist nadelen ? Reacties zijn welkom !

{ 13 comments… read them below or add one }

Linda SWAAG 2 november 2009 om 09:12

De google mag geeft nog geen Swaag En France weer.
Wellicht dat je die nog kunt toevoegen.

Jos Deuling 2 november 2009 om 14:04

Hallo Linda,

Ik heb even gezocht op Châtel-Montagne. Jullie staan er al in.

Als je doorklikt en meer informatie opvraagt dan kun je via Googe Maps zelfs een foto van jullie bedrijf terugvinden. Volgens mij gemaakt met Googel Streetview.

Groet,

Jos.

erwin van os 8 november 2009 om 18:39

Hallo,
Wij zouden graag opgenomen worden in jullie lijst. Zie ook onze website. Wij werken vanuit Les Adrets de L`Esterel en zijn actief in het gebied Canton de Fayence. Op dit moment hebben wij ook een opdracht onderhanden in Les Issambres.
Met vriendelijke groet,
Eminence Construction

Erwin van Os

Jos Deuling 8 november 2009 om 20:24

Ik heb jullie toegevoegd…

monoliet 9 november 2009 om 20:33

ik ben aannemer en werk regelmatig in frankrijk heb een huis in de lorraine
ik ben geinteresseerd in verbouwingen

Peter Damen 15 november 2009 om 21:31

Hallo Monoliet,

doe je ook dakrenovaties/reparaties? misschien wil je me dan even een mailtje sturen.

met vriendelijke groet
Peter

Reusachtig Bâtiment Rénovation 7 december 2009 om 15:12

Beste Jos ,

Mijn naam is Elroy de Reus
en ik heb een rénovatie bedrijf in de regio Souillac / Sarlat en als het mogelijk is wil ik graag in uw lijst worden opgenomen.

Mijn adres is
Bonnat een l.d net boven Orliaguet 24370 ( tussen Castang en Eyvigues)

Vriendelijke groet
Elroy de Reus
Reusachtig Bàtiment Rénovation
Tel: 0680057378
0553295514
E-Mail: Info@Reusachtig.com

Jos Deuling 7 december 2009 om 17:07

Hallo Elroy, Ik heb jou al toegevoegd. Ik kreeg gisteren een mail van jouw broer Paul. Groet, Jos.

Sander 28 december 2009 om 17:59

Interessant stuk, misschien is dit een aardige aanvulling: http://www.latravia.com/nl-NL/france/64/huis-verbouwen

Ian 12 februari 2010 om 17:13

Hallo, hoe kan ik worden opgenomen in deze lijst ? ik doe renovaties en geef kleur- en stijladvies mijn werkgebied ligt tussen Nimes en de Spaanse grens (méditeranée).
mvg, Ian

Jos Deuling 19 februari 2010 om 09:23

Hallo Ian, Stuur mij even jouw adresgegevens en een korte omschrijving van jouw werkzaamheden. Dan voeg ik je toe. Groet, Jos.

Wim IJsselmuiden 18 maart 2013 om 11:42

Bonjour, wij zijn als bouwbedrijf actief in de Bourgogne en voor grotere projecten beschikbaar door heel Frankrijk en zouden graag een vernoeming hebben op de lijst.
SIRET No. is 52132152100010 (Montévrier Bâtiment). Wij voeren voornamelijk renovaties uit in samenwerking met plaatselijke (Franse) ondernemingen en assisteren ook met aanvragen van vergunningen en dergelijke. Onze adresgegevens zijn;
Montévrier Bâtiment
Montévrier,
71760 Issy L’Eveque
http://www.montevrier.com

NB Niet alle geregistreerde bedrijven berekenen BTW, als zg. micro-entreprise zijn wij vrijgesteld van BTW, wat weleens voor verwarring zorgt daar men denkt dat er iets niet in de haak is als geen BTW wordt berekend op de factuur. Enige uitleg is dan ook nodig.

Met dank en groet, cordialement, Wim IJsselmuiden

Jos Deuling 20 maart 2013 om 08:08

Dag Wim,

Ik heb je toegevoegd aan de map. Ik heb jouw bedrijf ook opgenomen op http://www.affidata.com/sh/huizen-te-koop/aannemer-klusbedrijf-frankrijk-nederlandstalig

Groet,

Jos.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: